Poder general notaria: quines particularitats té?

Poder general notaria: quines particularitats té?

Compartir

Data: 03 Febrer, 2020

Autor: Notaria Igualada Rambla

En aquest post t’informaré sobre el poder general notarial i les seves principals característiques

Avui t’explicaré el significat del poder general notarial i les seves principals característiques, per si algun dia l’has de menester. Si t’interessa, et recomano que segueixis llegint.

Primer pas: Què és el poder general?

És un document signat davant de notari el qual et permet que una altra persona de màxima confiança et pugui representar en cas d’estar malalt, a l’estranger o en qualsevol situació que et sigui impossible realitzar algunes gestions.

Poder general notaria: A favor de qui s’atorga?

Es pot apoderar a qualsevol persona, ja sigui, familiar, amic… És molt important no apoderar a gent amb la qual no hi hagi una absoluta confiança, que sàpigues que pot realitzar un encàrrec de forma correcta. En aquest sentit, els poders generals si no s’utilitzen com cal poden arruïnar-te. A les notaries aquesta mena de poders generals es coneixen com a “poders de ruïna”, ja que es deixa el propi patrimoni en mans d’una altra persona. En cas de no utilitzar-se adequadament, poden ser molt perillosos. Per això, en la pràctica s’atorguen a favor de persones molt properes i de confiança com els fills, entre cònjuges i parelles, i a vegades, entre germans.

 

Poder general notaria

La xifra d’apoderats que hi pot haver

Es pot fer un poder a favor d’una o diverses persones, en cas d’haver-hi diferents apoderats. Ells podran signar de forma individual (solidari) o en conjunt (mancomunat). Cada cas és diferent. Posant un exemple, pot signar-se un poder a favor de tres fills, que només es podrà utilitzar si signen dos alhora o fins i tot els tres o bé, que cada fill tingui la possibilitat de firmar individualment.

Poder general notaria: Les facultats que comprèn

La persona que posseeix el poder general notarial pot actuar com a representant davant la realització de qualsevol acte amb transcendència patrimonial, com treure diners del banc, fer transferències, comprar i vendre pisos, realitzar gestions a Hisenda, Seguretat Social, Ajuntaments, Generalitat, Correus, entre altres gestions.

Es pot anul·lar aquest poder general notarial?

Sí, cal acudir al notari perquè es revoqui formalment. D’aquesta manera:

  • Es notifica a l’apoderat que no pot utilitzar-lo més.
  • Es pren nota en el Protocol Notarial, impedint que s’entreguin noves còpies del poder.
  • Es demana a l’apoderat la devolució de l’escriptura perquè no pugui seguir fent-ne ús.

La nul·litat d’aquest poder general

Aquest poder dura indefinidament mentre no s’anul·li. A les notaries sovint utilitzem poders generals signats fa 20 anys… Això sí, en el moment que una persona mor, aquest poder queda automàticament anul·lat. El mateix passa en el cas de divorci d’un matrimoni o l’extinció d’una parella de fet, el poder que s’havien donat recíprocament queda nul.

La diferència entre aquest poder i el poder especial

En aquest darrer, només s’apodera de forma estricta per a un acte en concret, com per exemple la venda d’un pis o la signatura d’una acceptació d’herència en un lloc llunyà. No es podrà realitzar res més del que s’indiqui en la signatura del poder.

Poder general notaria: Vigència per incapacitat

En principi, tot poder perd la seva legalitat, quan mor el que el dóna o per la seva pèrdua de capacitat. Tanmateix, els poders generals solen incloure clàusules que permet que continuï vigent per causes com la pèrdua de facultats provocada per alguna malaltia com l’Ictus, Alzheimer, demència senil… L’apoderat encara podrà fer ús del poder general notarial. I és precisament en aquests moments tan difícils, quan el poder és d’extraordinària utilitat. Si fos d’una altra manera, s’hauria d’iniciar immediatament un procediment d’incapacitació davant del Jutjat a l’espera del nomenament d’un tutor, que sol ser llarga.

Si necessites més informació sobre el poder general notarial, no dubtis en posar-te en contacte amb Notaria Igualada. T’assessorarem a través d’un tracte personalitzat i proper.

 

Necessites ajuda?