L’estètica de l’edifici es mantindrà en les obres d’adequació

L’estètica de l’edifici es mantindrà en les obres d’adequació

Compartir

Data: 07 Octubre, 2016

Autor: Notaria Igualada Rambla

L’estètica de l’edifici es mantindrà en les obres d’adequació

D’UN COP D’ULL

En uns mesos Cal Ble tornarà a estar obert al públic. La Notaria Igualada, a la Rambla, ha comprat l’edifici a la financera que el tenia en propietat. Cal Ble passarà a ser la seu de la notaria, però els nous propietaris, Carlos Jiménez i Carlos Calatayud, tenen la intenció d’obrir algun dels espais per a usos culturals.

L’edifici de Cal Ble es reformarà els propers mesos perquè estigui habilitat per ser una notaria. La Notaria Igualada, que es troba a la mateixa Rambla, traslladarà els seus serveis a aquest immoble, a penes a un centenar de metres més a l’est, durant el 2017. Els dos notaris han confirmat a Anoiadiari que “hem adquirit l’edifici i en breu volem començar les obres d’adequació” perquè s’hi traslladin els serveis notarials. Cal Ble els proporcionarà molt més espai per a les seves activitats i pels arxius, “però també volem ser-hi perquè és un edifici cèntric, molt bonic i amb molta significació per a Igualada, i ens agrada tenir aquesta vinculació amb la ciutat”.

Els nous propietaris no tenen intenció de fer cap canvi en la fesomia de l’immoble, sinó diferents adequacions per complir amb la normativa actual d’accessibilitat i d’altres exigències tècniques. “Portem molts anys a Igualada, la notaria està consolidada i tenim molts lligams aquí”, explica Carlos Jiménez, “i per això hem cercat un lloc cèntric, amb espai, amplitud, perquè hi passa molta gent al llarg del dia. Se’ns ha presentat l’ocasió d’un edifici emblemàtic on  podem estar molts anys” afegeix Carlos Calatayud. Al centre d’Igualada no hi havia massa oportunitats “com la que oferia Cal Ble, on hi pot haver l’espai que necessitem per a l’arxiu històric”.

La també anomenada Torre Boyer data de 1920 i porta diversos anys en desús des que l’espai gastronòmic de Cal Ble va tancar portes. La Notaria Igualada l’ha adquirit d’una financera “després d’una negociació. Ara caldrà fer unes obres importants. Cal canviar tota la zona pensada com a cuina i restaurant, que és molt gran, perquè siguin oficines” detallen i “hi ha elements que estan molt deteriorats”. Pel que fa al que és l’edifici i l’estètica modernista “volem mantenir l’essència de l’immoble i que no canviï pràcticament res. La zona noble quedarà intacta perquè és un edifici preciós, un dels més bonics que tenim a Igualada” assegura Jiménez.

El seu soci, Carlos Calatayud, rebla que “és un edifici singular i just per això és tan interessant i el volem fer la nostra seu. Dóna presència i només cal adaptar-lo amb la creació de despatxos”. I a l’arxiu, és clar. Una part del seu arxiu està al municipal, una part també a les seves oficines actuals i un altre en un local llogat. “Com més passen els anys, més volum d’arxius anem acumulant i ara amb aquest trasllat podrem disposar de tots els documents en un sol lloc, cosa molt més còmoda per fer les gestions” apunten. El sòtan de Cal Ble és l’àrea de l’edifici que s’habilitarà per emmagatzemar els arxius de la notaria.

“Espais oberts a la ciutat”

Segons Calatayud “la idea és que la planta baixa sigui per l’atenció al públic, de manera que serà més àgil” i es facilitaran els accessos tant pel carrer del Clos com per la Rambla. Hi haurà actuacions a tots dos accessos perquè hi hagi més accessibilitat. Valoren que part dels pisos superiors “pugui tornar a ser un espai per conferències, exposicions i vida cultural. Sempre que sigui possible ens agradaria” avancen “posar-lo a disposició de la ciutat”. Confien obrir en un any “però no volem tenir pressa, és una obra complexa, no es poden fixar terminis”.

Represa econòmica

Des de la seva posició de notaris, que assisteixen a la constitució d’empreses i moviments en les participacions, comenten que “hi ha més activitat que els altres anys i no estem en la situació de fa tres o quatre exercicis, però la crisi perdura, hi ha famílies que ho estan passant molt malament, com hi ha la qüestió de les dacions en pagament. Podem dir que pel que veiem hi ha un canvi d’aires i més optimisme i més creació d’empreses” comenta Jiménez. “Hi ha desig de fer coses” intervé Calatayud “i més compra-venda de pisos. Es percep que passen coses en positiu”.

“Cal mantenir l’Oficina Liquidadora”

Sobre la possibilitat que es retiri l’Oficina Liquidadora de la Generalitat, Calatayud alerta que “nosaltres som els que hi anem més, però hom n’és usuari, directe o indirecte”. Si l’oficina se’n va a Vilafranca “quedes lluny del personal. Ara tenim una oficina que funciona i resol els problemes. No pot ser que es traslladi a un altre lloc on el ciutadà passarà a ser un número. Cal mantenir-la”. Jiménez, per la seva part, no entén que “passi a Vilafranca o Manresa, ciutats no tan diferents a nosaltres. A la llarga seria molt perjudicial, perquè sense aquests serveis hi poden haver empreses que perdin interès”.